Foarte multi pacienti se plang de durere de stomac… Este aceasta identica cu ulcerul ?

Ceea ce se numeste generic durere de stomac are, de fapt, o multitudine de cauze, adesea nelegate de stomac sau duoden. Ulcerul propriu-zis afecteaza stomacul sau duodenul, fiind determinat cel mai frecvent de infectia cu Helicobacter pylori sau de administrarea anumitor medicamente din clasa aspirinei. Multi pacienti care vin la consultatie imi spun ca au un ulcer de mai multi ani. Le explic ca ulcerul are doar scurte perioade de activitate, in care da – de obicei, simptome.

 

Cum se manifesta, de fapt, ulcerul gastric su duodenal ?

Durerea in partea superioara a abdomenului este semnul tipic, durere care are caracter de arsura si se amelioreaza dupa masa sau care trezeste pacientul din somn, in timpul noptii. Aparitia varsaturilor, intoleranta alimentara, scaderea in greutate, anemia sau scaunele de culoare neagra sunt semne de gravitate. Ele impun efectuarea endoscopiei digestive superioare, singura metoda care poate diagnostica ulcerul gastric si duodenal in aproape 100% din cazuri.

 

Are importanta alimentatia ?

Bineinteles, mai ales in fazele active ale bolii. Mai ales in perioadele intens simptomatice trebuie adaptata alimentatia. Nu exista un regim alimentar standard si liste adevarate de alimente permise si interzise. Bunul simt ne spune ca, daca avem dureri abdominale sau varsaturi, nu ar trebui sa bem alcool sau carbogazoase, nu ar trebui sa mancam alimente intens procesate termic si ar trebui sa reducem grasimile din alimentatie. In rest, toleranta digestiva este cea care ar trebui sa stea la baza dietei pacientului ulceros. In cabinet, le explic pacientilor in  detaliu cum ar trebui sa arate farfuria lor in astfel de situatii, insa dieta fiecaruia este personalizata, in functie de preferinte, programul de lucru si posibilitati.

 

Cum se trateaza ulcerul?

Acum lucrurile s-au simplificat, deoarece exista medicamente sigure si foarte eficiente care scad aciditatea si protejeaza stomacul. Desi sunt larg disponibile si se pot elibera din farmacii fara reteta, automedicatia ar trebui evitata de catre populatie, mai ales daca se administreaza simultan si alte medicamente, care pot fi influetate de medicatia anti-ulceroasa.