Se poate face endoscopie digestiva superioara sau colonoscopie cu anestezie generala?

Atat endoscopia digestiva superioara cat si colonoscopia pot fi usor si rapid efectuate cu anestezie. In acest mod, pacientul nu are nici cea mai mica durere sau discomfort legat de aceste proceduri.

 

Cum se face anestezia generala ?

De fapt, termenul corect este de analgo-sedare profunda, pentru ca procedura este mult mai simpla si mai rapida decat anestezia care se face in spital, pentru o operatie. Noi folosim Propofol, un medicament care se injecteaza intravenos si induce un somn linistit, cu vise frumoase. Propofolul iese foarte rapid din organism, trezirea este usoara, iar pacientul este pe deplin constient dupa trezire. El se deplaseaza singur, poate manca, isi poate relua activitatea – inclusiv serviciul (am facut o colonoscopie cu sedare la o colega doctorita, care a mers ulterior si a lucrat toata ziua…a fost totul OK).

 

Poate sa aiba efecte adverse anestezicul ?

Lucram cu Propofol de peste 5 ani, am facut sute de explorari su sedare. In tot acest timp, am avut cativa pacienti care au facut frisoane la trezire, 1 sau 2 care a avut greturi; nimic altceva, medicamentull fiind foarte sigur (de asta este si mai scump decat alte sedative J).

 

Este necesara o pregatire speciala pentru endoscopia cu sedare?

Nu se face nici o pregatire speciala…pacientul nu va consuma nimic cu minim 3 ore inainte de procedura, insa asta este o regula pentru orice explorare.