Daca o persoana are dureri abdominale sau balonare, cum poate sti sigur daca are o boala la nivelul tubului digestiv?
Din fericire, in zilele noastre exista metode rapide si sigure de diagnostic – endoscopia digestiva superioara (denumita uneori si gastroscopie) si colonoscopia.
Ce presupun aceste metode?
Reprezinta vizualizarea directa de catre medic a peretilor tubului digestiv, in timp real si in culori. Se utilizeaza tuburi flexibile subtiri, prevazute cu sursa de lumina rece, camere video foarte performante si multiple canale de lucru, prin care se pot efectua mai multe operatii: prelevare de biopsii, oprirea unei hemoragii, aplicarea de capse metalice sau fire, rezectia tumorilor de mici dimensiuni – in functie de patologia pacientului si de experienta echipei medicale.
Adica se pot face operatii pe cale endoscopica?
Da, se poate face hemostaza – adica oprirea unei sangerari active, se pot scoate mici tumori – denumite polipi – din stomac sau din colon, se pot chiar repara unele rupturi ale peretelui tubului digestiv, prin ligatura sau cusutura cu materiale metalice – si multe alte lucruri. Foarte importanta este preventia cancerelor de colon si de stomac, prin rezectia tumorilor in stadii incipiente, in care nu au inca caracter malign. Personal, am scos sute de polipi, si din stomac dar mai ales din colon, unii din ei deja transformati malign – scapand astfel de operatie foarte multi pacienti.
Exista vreun pericol in efectuarea acestor investigatii?
In toata lumea, legea prevede semnarea de catre pacient a consimtamantului informat, inainte de efectuarea procedurii. Pentru procedurile diagnostice, riscul este pur teoretic; nu cunosc nici un caz, din experienta proprie sau din cea a tuturor colegilor gastroenterologi pe care ii stiu, in care o endoscopie digestiva diagnostica sa fi pus in pericol viata pacientului, prin ea insasi. Endoscopia terapeutica, in care se fac adevarate interventii chirurgicale, are un grad de risc, insa acesta este inerent oricarei operatii.
Nu sunt prea placute aceste explorari; ce se poate face pentru a scadea disconfortul pacientului care efectueaza aceste manevre?
In primul rand, pacientul trebuie informat corect si cu rabdare. Am nenumarate cazuri de pacienti la care am facut explorari, mai ales endoscopie digestiva superioara, care mi-au declarat dupa explorare: ”a fost mult mai usor decat ma asteptam” sau ”a fost mult mai bine decat data trecuta” (cand au fost explorati de catre alt medic). Si asta pentru ca au inteles exact ce se intampla, pe unde trece aparatul, ce este normal sa simta si ce trebuie sa faca ei – cum sa coopereze cu mine ca sa le fie mai usor in timpul explorarii. Sunt uimit sa aflu ca acest pas fundamental, explicarea in detaliu a manevrei endoscopice care urmeaza, este ignorat de catre foarte multi colegi de-ai mei…Indemanarea echipei medicale este un alt lucru important, atat din punct de vedere al confortului pacientului, cat si din punct de vedere al succesului manevrei endoscopice. O alta solutie, indicata mai ales in patologia colonului, este colonoscopia cu anestezie generala sau analgo-sedare profunda. Daca exista experienta anterioare foarte neplacute, daca pacientul are multiple interventii chirurgicale abdominale, daca constitutia este astenica („inalt si slab”) sau daca se stie ca vor fi necesare manevre terapeutice (polipectomie endoscopica), atunci este preferabil explorarea cu colonoscopia cu sedare.