Multa lume vorbeste de infectia cu Helicobacter pylori, sau bacteria din stomac… Cat de frecventa este, de fapt?
In Romania, este afectata peste 50% din populatie. De fapt, studii pe care le-am personal facut inca din 2004-2005 (in paranteza fie spus, lucrarea mea de licenta a avut ca tema infectia cu H. pylori si rezultatele au fost premiate la diverse congrese medicale prin tara …) au aratat o frecventa ridicata a infectiei la populatia fara nici un semn de boala: 33% la 6-7 ani (am testat copii unei gradinite din Iasi), 50% la 13-14 ani (am testat cateva clase de a VII-a si a VIII-a din Iasi), 69% la colegii mei medicinisti (avand 20-25 de ani) si 70% la pacientii unui azil de batrani din Iasi, avand toti peste 70 de ani. Practic, 2/3 din poulatia adulta avea infectia – fara sa simta acest lucru, iar achizitia infectiei se facea inca din mica copilarie. Ma indoiesc ca s-a schimbat ceva intre timp…
Ce consecinte are prezenta acestei bacterii in stomacul pacientilor?
Helicobacter pylori determina intotdeauna o gastrita activa, desi doar 10% dintre cei infectati au simptome precum durerea de stomac, foamea dureroasa, arsuri la stomac, balonare sau sunt diagnosticati cu ulcer peptic. Pe termen lung, reprezinta un important factor de risc pentru ulcerul gastric, ulcerul duodenal si pentru cateva forme de cancer gastric.
Cine ar trebui tratat pentru infectia cu Helicobacter pylori?
Exista in ghidurile medicale recomandari foarte clare care raspund la aceasta intrebare. Pe scurt insa, toti pacientii infectati care au simptome, care doresc sa faca tratamentul si nu care au contraindicatii pentru efectuarea acestuia.