Vedem din ce in ce mai multa lume diagnosticata cu cancer de colon… Este aceasta problema atat de grava?
Este probabil mai grava decat se vede, pentru ca multi pacienti au boala veche, de care nu stiu; astfel, ajung sa fie diagnosticati in stadii foarte avansate ale bolii, in care vindecarea nu mai este posibila. In Romania, cancerul de colon este in topul cauzelor de mortalitate prin cancer; cu regret trebuie sa spun ca suntem ”fruntasi” in Europa, din acest punct de vedere.
Ce semne are aceasta boala ?
Nu exista semne specifice ale cancerului de colon, de aceea nu se diagnosticheaza precoce. Pierderea de sange prin scaun, durerea abdominala colicativa si tulburarile de tranzit (diareea, constipatia sau alternanta dintre ele) sunt cele mai frecvente simptome, insa pot aparea si in alte boli digestive. Atunci cand durerea este cea care il aduce pe pacient la doctor, tumora este de obicei avansata si nu mai putem vorbi de vindecare. De cele mai multe ori insa, boala evolueaza treptat in ani de zile, fara sa dea absolut nici un semn.
Si atunci ce este de facut pentru a preveni aceasta boala?
Colonoscopia este singura metoda de diagnostic, cu acuratete de aproape 100%. Mai mult decat diagnosticul, o colonoscopie poate asigura preventia acestei boli prin efectuarea polipectomiei endoscopice sau chiar vindecarea cancerului prin rezectia endoscopica – daca este depistat in stadii precoce. Personal, am multi pacienti pe care i-am prins in astfel de stadii si la care am scos endoscopic tumora. Pacientii sau vindecat complet, fara sa mai fie nevoie de operatie.
Cine ar trebui sa faca o colonoscopie?
Ghidurile medicale sunt foarte clare din acest punct de vedere: toate persoanele care au implinit 50 de ani, fie ca au simptome abdominale, fie ca nu. Asta pentru ca nu este foarte util doar sa diagnosticam cancerul de colon, el trebuie prevenit! Si acest lucru se poate face usor, prin rezectia tumorii in stadii precoce, cat inca nu este maligna. Pacientii care au o ruda de gradul I sau 2 rude de gradul II cu cancer de colon trebuie sa faca colonoscopie la varsta de 40 de ani. Mai sunt o multitudine de alte indicatii; ar fi poate util sa mentionez ca SUA, care are peste 300 de milioane de locuitori, are colonoscopie facuta la peste 60% din poulatia de este 50 de ani – adica de 10x populatia Romaniei…si prin urmare este tara in care incidenta cancerului de colon scade continuu de 12 ani. Desigur, acolo si in unele tari europene vorbim de screening prin colonoscopie – fiecare persoana este chemata sa faca colonoscopie la implinirea varstei de 50 de ani. La noi situatia nu sta asa, si fiecare roman trebuie sa se gandeasca la sanatatea proprie.