Scaunele cu sânge reprezinta o problema frecventa, însa puțin reclamata de catre mulți oameni… Când trebuie sa ne îngrijoreze aceasta situație?
Exteriorizarea de sânge, la diferite nivele, face parte dintre cele 7 semne de alarma elaborate de Societatea Americana pentru Studiul Cancerului. Așa stând lucrurile, orice persoana care pierde vizibil sânge prin scaun trebuie sa consulte un medic, pentru evaluarea corecta a riscului. Mai ales deoarece cancerul colo-rectal este cea mai frecventa forma de cancer digestiv, iar România este pe primul loc în Europa – din acest punct de vedere.
Cum ar trebui sa fie pierderea de sânge prin scaun, ca sa ne duca cu gandul la un cancer de colon?
Sângele amestecat cu scaunul sau care are o culoare închisa (vișiniu sau roșu) – este cea mai importanta caracteristica. Daca constipația sau diarea se instaleaza simultan cu apariția sângelui în scaun – trebuie mers cît mai repede la medic. Exista și alți factori, de exemplu eliminarea de sânge prin scaun la peste 50 de ani sau prezența unei rude cu cancer de colon – impune investigarea acestui simptom.
Cum putem afla sigur care este cauza pierderii de sânge prin scaun?
Colonoscopia este singura metoda 100% sigura, daca este facuta corect. Mai mult, are avantajul de a putea rezolva unele din cauze, prin scoaterea polipilor de colon pe cale endoscopica.