Ce trebuie sa faca un pacient care a fost descoperit cu litiaza biliara, mai popular – „piatra la fiere”?

Daca descoperirea a fost intamplatoare, la o ecografie abdominala de control – de cele mai multe ori nimic deosebit. Trebuie doar sa manance la timp si mai ingrijit – eu as spune NORMAL, evitand grasimile concentrate si alimentele gatite prin afumare sau prajire. Cand spun insa „NORMAL”, am in vedere alimentatia rationala a omului, nu alimentatia obisnuita a oraseanului zilelor noastre. Daca insa exista semne clinice sau complicatii, atunci un tratament medical sau chirurgical este obligatoriu.

 

Daca un pacient este deja diagnosticat cu litiaza biliara, trebuie neaparat sa se opereze?

Atitudinea unor medici de a recomanda automat operatia la fiecare pacient pe care il diagnosticheaza cu litiaza biliara nu are un suport stiintific. Exista indicatii clare care impun operatia – simptomatologia intensa sau prezenta complicatiilor. Desi un pacient cu litiaza biliara are un risc de complicatie, in principal colecistita acuta, acest lucru nu reprezinta o justificare pentru scoaterea „preventiva” a colecistului. Rareori boala debuteaza direct cu o complicatie, de obicei exista semne premergatoare (dureri abdominale, dureri de cap, greturi, varsaturi, gust amar).  Este insa foarte important ca acestea sa nu fie ignorate de catre pacient.

 

Nu exista si alte tratamente pentru calculii biliari?

Exista tratament medicamentos, care poate fi administrat pacientilor la care calculii sunt mici si boala este asimptomatica si necomplicata. Rata de succes este de circa 50%, insa am multi pacienti care au preferat aceasta metoda si au scapat de operatie. Pana acum, „recordul” este detinut de o doamna care avea un calcul de 18 mm, de care a scapat cu tratament medicamentos.