Ce ne puteti spune despre colonul iritabil? Foarte multi oameni sufera de aceasta boala…

Colonul iritabil o boala functionala a colonului, care raspunde anormal la stimuli normali la care este supus (de exemplu, anumite alimente). Se produc cantitati exagerate de gaze intestinale, are loc un spasm sau o dilatare a musculaturii colonului care duc, in final, la aparitia durerii sau discomfortului, asociate sau nu cu diaree sau constipatie. Este important de inteles ca nu exista o leziune propriu-zisa a colonului, acesta nu este iritat – cum imi spun multi pacienti la consultatie – in sensul de inflamat, ci doar nu functioneaza corect.

 

Si cum se explica rolul pe care stresul il are in aceasta boala?

Toate functiile organelor interne, inclusiv a colonului, este coordonata inconstient de catre sistemul nervos central. Tot aici sunt procesate toate informatiile cu care suntem bombardati zi de zi, din toate directiile. Tot creierul este cel care trebuie sa gaseasca resurse pentru a face fata solicitarilor de la serviciu, lipsei de somn, traficului aglomerat si celelalte. Se produc cantitati mari din asa-numitii „hormoni de stres”, care interfera cu functiile organelor interne, controlate inconstient. Astfel, apar cresteri ale tensiunii arteriale, ale pulsului, modificari de glicemie, hipersecretia de acid gastric si o multitudine de alte modificari, inclusiv disfunctii ale colonului.

 

Se vorbeste mult despre flora intestinala, are ea un rol in acest caz?

Flora intestinala este foarte importanta in colonul iritabil. Ceea ce trebuie inteles este ca ea trebuie „cultivata” in fiecare zi, printr-o alimentatie rationala si, daca vreti, traditionala. Cele mai bune probiotice nu le luam din pastile ci din alimente sanatoase, bine combinate si corect preparate.

 

Cum se diagnosticheaza colonul iritabil?

Definitia medicala a colonului iritabil se tot schimba la fiecare 4-5 ani. In esenta, orice durere sau discomfort abdominal persistent mai mult de 3 luni, care interfera cu activitatea obisnuita a pacientului, eventual insotita de modificarea numarului si consistetei scaunului, poate fi incadrata in categrie „colon iritabil”. Atentie insa, diagnosticul corect de colon iritabil presupune, prin definitie, excluderea unei cauze organice, a unei boli propriu-zise a colonului – si asta se face numai prin colonoscopie. De aceea,  un diagnostic de colon iritabil la peste 40 de ani, atunci cand pacientul nu a facut niciodata o colonoscopie, mie imi ridica foarte multe semne de intrebare.